top of page

                                                                                    Biografie

Als kunstenaar heeft Giovanni Baudonck een indrukwekkend traject afgelegd. Hij is al geruime tijd actief als woordkunstenaar, rapper/zanger en bevestigde hij zich de laatste jaren als acteur en theatermaker, wat zijn artistieke achtergrond nog gevarieerder maakt,  waardoor hij als artiest opvalt in de theatersector.

Muziek & Woordkunst

Sinds 2013 is Giovanni actief als woordkunstenaar in België en Nederland. Zijn talent bracht hem op podia zoals Mama's Open Mic, Stand and Deliver, De Sprekende Ezels, Slammeke, Ballonnenvrees, Auwla, Ongehoord, Museumnacht in Gent 2016, Bozart (2017) en het Watou Festival (2022). In 2017 ging hij op een minitournee met de Poëziebus door België en Nederland, een ervaring die zijn vaardigheden verder aanscherpte. Tijdens het Belgisch Kampioenschap Slam in 2017 veroverde hij de titel van Belgisch vice-kampioen slam, een prestatie die zijn stempel drukte op de internationale poëziescene. Giovanni is sindsdien betrokken geweest bij tal van internationale projecten, waaronder de Poëziebus (Rotterdam, NL), Mensen zeggen dingen (Nijmegen, NL) en Urban Travel Machines in Tartu (Estland), La Coruña (Spanje) en Wenen (Oostenrijk). Onlangs is hij opgenomen in de auteurslijst van het Vlaams Fonds voor de Letteren en heeft hij als acteur/woordkunstenaar bijgedragen aan SLOW#3 bij KVS.

In 2020 bracht hij samen met Okkupeerder een EP uit getiteld "Ergens Onderweg". Okkupeerder is een grensverleggend collectief uit Gent, bestaande uit vier muzikanten en drie woordkunstenaars. Hun muziek combineert hiphop met jazz, en hun teksten, zowel in het Nederlands als het Frans, vormen een harmonieuze mix van kritiek en poëzie. Met hun experimentele geluid hebben ze talloze podia zowel nationaal als internationaal betoverd.

Performer & Acteur

Giovanni maakte zijn debuut als performer in "Loo(z)er" (2009) met Union Suspecte en werkte als acteur/zanger mee aan "Total Loss," een productie van Kloppend Hert (2013). Sinds 2013 maakt hij deel uit van Transfo Collect, een kunstcollectief in Brussel dat opereert op het snijvlak van kunst, onderwijs, burgerschap en stedelijkheid. Bij Transfo Collect speelde hij acteerrollen in diverse voorstellingen, waaronder "Living Just Enough for the City" (2013), "Life/Work in Progress" (2014), "Terraform 2.0" (2016) en "Lone Wolves" (2017). In 2021 was hij te zien als acteur in de voorstelling "De Barbaren" van Antigone.

Theatermaker

Op 21 september ging zijn monoloog "Connecting People" (2016) in première. Deze monoloog is geïnspireerd op zijn jarenlange ervaring in een callcenter, waarbij hij de klantendienst beschouwt als de boodschapper van de 21e eeuw. In de zomer van 2019 maakte hij samen met acht jongeren een reis naar Palestina, waarbij ze tien dagen door de Westelijke Jordaanoever en Tel Aviv reisden. Met het verzamelde materiaal creëerde hij samen met de jongeren en in samenwerking met Craig Weston de voorstelling "Drop By Drop". In november regisseerde hij "Roots 2019" bij de Unie der Zorgelozen, een unieke samenwerking tussen verschillende welzijns-, onderwijs-, cultuur- en theaterpartners.

Giovanni heeft ook de theaterwereld verkend door het regisseren van "Senioren Slam" voor KVS en TRILL, waarbij hij oudere en jongere generaties samenbrengt in de wereld van slam, rap en podiumkunst.

Docent & Coach

Als ervaren kunstenaar geeft Giovanni zijn kennis en vaardigheden door aan de volgende generatie. Sinds oktober 2017 heeft hij bij Transfo Collect als begeleider gewerkt en heeft hij als gastdocent en coach de leiding genomen over het jaarlijkse transversale atelier aan het RITCS. Hierbij maken studenten (inclusief alle tweedejaarsstudenten drama en audiovisuele kunst) kennis met een creatieve praktijk die gebaseerd is op participatie, waarbij ze betrokken worden bij buurten en lokale verenigingen. Daarnaast heeft hij ook theaterateliers en eindregie verzorgd voor de voorstelling "Younited 9000" (2018) bij Victoria Deluxe. Binnen de slamscene geeft Giovanni workshops over schrijven, voordracht en performance in België (Trill). Hij heeft ook als coach deelgenomen aan het project "Capital Slam 2016-2017" (A. Kult) en Monica Kamara (spoken word-artieste) begeleid als coach voor een internationaal project van Het Droom Theater in Rotterdam (Urban Woorden) in 2016, een project dat de synergie tussen beeldende kunst en spoken word wilde bevorderen.

Giovanni Baudonck is niet alleen een veelzijdige artiest, maar ook een gepassioneerde docent en mentor die zijn rijke ervaring en creatieve kracht deelt met anderen, wat een blijvende impact heeft op de kunstgemeenschap.

bottom of page